hem blogg fyndiga farmor logo idéer kontakt

 
ANNONSER

opsis

convictus

kikkuli


 

   



cykel

30 december
5 grader varmt och totalt snöfritt. Om jag bortser oron över den globala uppvärmningen så kan jag unna mig att njuta av att det fortfarande går fint att cykla. Mitt sätt att ta mig fram året runt (utom i snö). Bilden ska föreställa mig i mitt normaltillstånd. (Rosa cernitleran var slut. Bättre röd än blå i ansiktet i alla fall.)

Jag har haft en period när jag gjort ”skulpturer” av ståltråd och cernitlera. Det började med att Lady inför sin födelsedag absolut förbjöd mig att köpa födelsedagspresent. Skyll dig själv, tänkte jag. Då gör jag något hemknåpat. Hon fick alltså en ”ståltrådsskulptur” föreställande sig själv på cykel. Nu är ju Lady en dam med humor och barnasinnet i behåll så ”skulpturen” gick hem.

Sporrad av Ladys reaktion började jag göra skulpturer i långa banor. Alla i familjen skulle få varsin i julklapp. Det fick dom. Men alla kan ju inte vara lika välvilligt entusiastisk som bästa vännen.
Gott Nytt År!



tofsar

5 december
Em gillar verkligen att göra tofsar enligt hästskomodellen. Det går fort, så hon kan experimentera med olika material utan att förtröttas. Medan jag pysslade med att göra den lilla minigranen passade Em på att göra finfina bollar att hänga i granen. Så snygga blev de: av tyll, av silkespapper, av kräppapper och av garn.
Så är gör du granen
Så här gör du tofsarna

änglar

20 november
Dodu äror MOMINON popysossoselolfofarormomoror... säger sexåriga Em så fort hon kommer innanför dörren. Men vänta nu, hur var det nu igen: Jojajojamomenonsosanon. Puh. Jag kom ihåg. Men det var många år sedan rövarspråket stod på min agenda. Och då var jag betydligt äldre än vad Em är. Hon upphör aldrig att förvåna.

Vi smygstartade med lite julpyssel. Änglarna som vi sydde av filt och dekorerade med pärlor, blommor, knappar, spets... var roligt göra för oss båda. Filt är ett fantastiskt barn/vuxetvänligt material att jobba med.

”Mina fruktisar” heter en receptbok för barn som jag gjorde på 90-talet. Em älskar den och vill ofta göra någon av recepten ur boken. Den här gången blev det de klassiska äppelklubborna. Vanligt godis till jul förr. Snyggare än goda, tycker vi båda.
Så här gör du änglarna
Så här gör du klubborna

haloween

21 oktober
Godis eller bus. Det är så de små barnen säger när det ringer på dörren på Haloween. Bäst att ha godis i beredskap. Annars kan det bli som i fjol när mitt dörrhantag smetades in med smör!

Lite haloweenpyssel har vi åstadkommit i år. Bee ville göra fladdermöss av toarullar. Om man viker ner toarullarna upptill på mitten så bildas automatiskt två öron. Sedan målas de svarta och får vingar av svart kartong. Pärlor ville Bee sätta på också. Det blev små snälla fladdermöss enligt Bee.

Em ville dyka ner i sin kasse med stuvbitar. En period älskade hon att klippa till små, små bitar av tyger som hon sedan sorterade färgvis i små askar. Nu kom de väl till pass, hon ville göra ett collage.

Vi ritade gemensamt konturerna av en stor fladdermus.
Em penslade på klister innanför konturerna och tryckte på små tygbitar med stort tålamod. Mest svarta bitar med guldglänsande paljetter, men också en och annan glänsande tygbit i klara färger. Mycket dekorativt. Nu sitter den uppsatt på stora hallspegeln. Skimrar och ståtar i all sin glans.



mössa

13 oktober

Hösten är här, en ny årstid och första frigörelsens tid för Lilla Ru. Han är nu (fortfarande lite skeptisk) ett dagisbarn. Sakta men säkert går det upp för honom att förskolan är en trygg plats, att förskolan är en rolig plats, att på förskolan finns kompisarna - och att det är på förskolan han ska vara varje vardag från och med nu.

Men som sagt hösten är här och nu ska det byltas på. De randiga mössorna gillar både Ru och storasyster Em. De är mjuka och härliga att ha när höstvindarna börjar vina om öronen.
Sticka mössorna så här


hundar

2 oktober
Mamma, pappa, barn – en liten hundfamilj till de allra minsta barnen. Superenkelt och superkul att sticka. Man vet aldrig vilken fason de får i slutänden. Med pinglor i stoppningen passar de att skallra med för de allra minsta.
Gör så här

kanin

26 september
Kaniner är ulliga och gulliga och Bees favoritdjur. Nu har hon länge nog trånat efter min lockiga kaninmamma och hennes kaninbarn. Så nu var det dags för henne att göra sina egna kaniner. De är gjorda av tofsar enligt hästskomodellen och alltså fullt möjliga för en femåring att få till med lite hjälp. Och fin blev den, Bees kaninmamma. Kaninbarnet får vänta. Det finns gränser för vad en femåring har tålamod till.

Och så har Bee lärt sig vissla, mycket och länge. Där tryter minsann inte tålamodet. Hm...
Gör kaninerna så här


glass

4 september
Regnet det bara öser ner. Men det är som det ska så här i början av hösten. Men jag vill ändå i regnrusket dela med mig av min och Ems favorit – hemgjord bananglass. Superenkelt.
Dela en banan i två bitar, stick in en pinne i vardera halvan och lägg in dem i frysen ett par timmar.
Smält blockchoklad i vattenbad. Smeta på ett rikligt lager choklad på bananerna och häll snabbt på strössel. (Chokladen stelnar snabbt på de frusna bananerna.) Lägg in glassarna cirka 10 minuter till i frysen. Njut. Väldigt gott.


nils

24 augusti
Årets sverigeresa med vännerna gick till Värmland. Vi höll oss kring Frykensjöarna och det var minsann ett riktigt bra val. Vem kunde tro att vi skulle finna ett av Sveriges charmigaste museum långt ute på landsbygden. Alma Löv – ombyggd ladugård med 10 olika rum med konst, naturstig genom ängar och skog där sexton små paviljonger dök upp efter hand med olika konstnärers installationer. Kul. Åk dit.

Västanå teater – Charlotte Löwensköld –vilket ös, musiken fantastisk, kläderna, skådisarna allt satt som ett smäck.
Tössebergsklätten – vägen dit har sveriges brantaste lutning. Utsikten fenomenal. Lite läskigt vid nedfarten. Brant, brant.
Rottneros, skulpturpark – en heldags njutning, blommor, örter, skulpturer, parterrer, fontäner... Pianokonserten i Sunne kyrka – Ragnhild – vilken virtuos... Okarinorna i galleriet i Ås – vilket ljud, vilken man (musiker)... Och naturligtvis cykelturen till Mårbacka och Selma, Selma Selma.

Vad passar då bättre än att göra Selmas mest kända romanfigur Nils Holgerson på gåsen Akka
som pyssel efter den härliga Värmlandsresan. Fjädern som blivit Akkas stjärt hittade jag intill Mårbacka. Så här gjorde jag Nisse med gås.


möss

4 augusti
Fortsätter här i kattens tecken. Em har äntligen fått en liten kattunge. Som hon längtat. Och nu har Mitsy blivit sann. Den finaste lilla ulltott till katt med osinad lekglädje. Em har med stor iver gjort flera färgglada tofsar med snöre i och jag gjorde de här mössen som Mitsykatten kan ha kul med.


katt

27 juli
En skärgårdsvecka på Lady och Lufsen sommarparadis laddar batterierna: Solvarma klippor, nyrökt fisk, cykelturer på grusvägar, kossor på ängen, skogspromenader, tranor (oj vad de låter), bästa vännens sällskap (så klart) – och katten Vimsa – kolla hennes ansikte. Hon inspirerade mig. Ja, inte för att min katt blev så lik Vimsa, men ändå.
Så här gjorde jag katten


knappar

30 juni
Lilla Rus fingerfärdighet fortsätter att förbluffa. Tänk att kunna roas så av att stoppa saker i små burkar med lock. Att skruva av locken, ta ut sakerna skruva på locket. Göra om allt igen och igen... Livet leker.

Knappar är toppen tycker Ru. Därför har han fått en liten låda med knappar som jag målat lite prickar på så att de ser lite gladare ut. En låda perfekt för en liten sorterare.

Jag inspirerades lite av Rus knappvurm och fixade till en knapplarv
. Den ser ganska kul ut.
Här finns den och lite andra knappidéer.

häst

4 juni
I dagarna kom min andra hästbok ut. Jag puffar lite för båda här och hoppas att det är några av er som besöker min hemsida som blir nyfikna. Kanske vill ni beställa någon av dem, eller båda till paketpris. Vill du inte köpa så finns de på biblioteket för utlåning.

Både Häst är bäst och Hästar med hyss innehåller också pyssel. Hästhuvudet ovan är från Hästar med hyss och de små filthästarna är från Häst är bäst. Böckerna är tänkta för barn cirka 6-12 år.

Här kan du se mer ur Häst är bäst.
Här kan du se mer ur Hästar med hyss.
Och här kan du beställa: www.kikkuli.com


blommor

25 maj
Kristi Himmelsfärdsdag. En röd dag. Jag har ägnat en del av den åt att göra massor av blommor av ståltråd och silkespapper. Ett kontemplativt göra.

Inget går upp emot färska blommor så klart. Men en bukett silkesblommor i vas kan bli ett överraskande snyggt och uppstudsigt blickfång. Gör så här.

katt

22 maj

Lilla Rus musikhörna än en gång. Nu har marackastiger fått sällskap av marackaskatt. Ska det skramlas så ska det vara ordentligt. Med två marackas, en i varje hand, låter det ju också dubbelt så mycket. Xylofon, marackas och trumma. Lagom och kul för en ettåring.

paketdjur

11 maj
Em har fyllt sex och Bee fyller fem år. Stora tjejer nu, men fortfarande uppskattar de paketdjuren jag sätter på deras födelsedagspaket. Det har blivit en liten tradition som jag njuter så mycket av att få göra. Till Em som fyllde år nu senast gjorde jag den lilla kaninen med långa mjuka öron.
Så här gjorde jag.

filtdjur

1 maj
Strålande dag. Tiotusental i tåget och solen värmer. Så bra kan det va. Och fyndiga farmor knåpar vidare. Tre vänner i filt blev ett överraskande nytillskott i lilla Rus farmorslåda. Genast tog han till sig grodan. Pillade med ögon och tunga. Den klart gröna färgen på grodan föll lilla ettåriga Ru i smaken.
Grisen, hästen och grodan gör du så här.

tiger

21 april
Lilla Rus musikhörna har utökats med en skrammeltigermarackas.
Nu en liten samling för en trio: xylofon, trumma och tiger. Ru föredrar förstås att vara multimusikern. Först klinka på xylofonen sedan frenetiskt slå med trumpinnarna på trumman och till sist svinga iväg tigern över rummet. Vem har sagt att en marackas inte kan användas på innovativa vis?

I påskpresent har Em och Bee under åren fått överraskningsbollar.
Små saker inlindade i färggranna kräppappersremsor (en sak för varje färg) som tillsammans formas till en boll. Det har varit mycket uppskattat. I år var det även dags för ettåriga lilla Ru att få vira upp en boll där en av sakerna var skrammeltigern. Men om sanningen ska fram så var lilla Ru mest intresserad av pappersremsorna. Wow – vilka häftiga remsor att vifta med, tyckte Ru. Att det låg lite grejer där i var sekundärt.

Så här gör du skrammeltigern
Så här gör du en överrakningsboll
Så här gör du en trumma


käring

9 april
Det ofattbara händer, livet vänder, inget blir sig likt. Men i förtvivlan och utsatthet föds också en medmänsklighet och stor empati. Det är vackert att se.

Det lilla livet måste dock fortsätta. Nästa vecka är det påsk. På skärtorsdag kommer små påskkäringar att ringa på dörrar, skänka små teckningar för att i gengäld få godis i de framsträckta kaffepannorna. På påskafton kommer välfyllda påskägg att gömmas för att de små barnen ska leta och hitta dem. Fågel, fisk eller mitt emellan. Det är som det ska vara.

Kanske hinns lite påskpyssel med.
Så här gör du en påskkäring.


påsk

1 april
En dag att luras? Jag har inte märkt nåt. Och inte tänker jag lura någon heller. Nej, här kommer äkta vara.

Em och jag har påskpysslat lite grann. Em ville göra en tofskyckling, men med ben – mycket viktigt. Efter att vi satt ihop de två hästskodelarna (se nedan), klippt upp och knytit om, virade vi ståltråd mellan pappskivorna, sparade lagom längd för att de skulle kunna viras som ben och fötter och först därefter drog vi ut pappskivorna. Em virade orange garn kring benen, klistrade fast ögon och näbb med limpistol. Det blev en charmigt tilltufsad kamrat som står så fint på egna ben, precis som Em ville.

Jag gjorde en liten påskbukett av silkespapper. Enligt ”solfjäderviket” se här. Ett piggt och soligt intryck ger buketten där den stoltserar tillsammans med mina levande favoritblommor i vårfönstret.

påsk

12 mars
En månad kvar till påsk. Då kanske det är hög tid att börja påskpyssla. Jag tipsar återigen om mina favoriter – de snabbvirade tofsarna – som kan bli praktiskt taget vad som helst. Kolla här. Men nu till påsk blir det så klart ulliga kycklingar med fräcka huvudvippor i glada färger.

Bee som är fyra år klarar hur lätt som helst att vira garnet kring de hästskoformade pappskivorna. Lite hjälp behöver hon med att fästa klämmorna och att klippa mellan skivorna. Att sedan välja färger till vipporna är pricken över i, tycker Bee. Jag knyter brodergarnerna i de färger Bee valt genom pappskivorna innan hon lossar klämmorna och drar ut pappskivorna. Friserar vipporna gör Bee med sin egen lilla sax.

Så här gör du filtkaninerna
Så här gör du filtkycklingarna


blåmes

3 mars
Jag vaknade i gryningen av fågelkvitter! Inte koltrasten –min favorit – utan av en liten blåmes. Jag blev så himla glad. Äntligen, så fantastiska läten det finns. Blåmesen har nu kvalat in till favoritfågel nummer två. Den ser också så tuff ut med sin ansiktsmask och pigga frisse.

Jag fick lusten åter, glömde kräksjukan och bihåleinflammationen. Plockade fram papper, sax och klister. Ett collage, en blåmes så klart. Kanske inte så likt, men ändå. Jag har piggnat till.
Se här en annan tuffing att göra

alfapet

28 februari
Kära alfabet, vilka möjligheter. Jag var i min favoritbokhandel när jag fick syn på ”skräplådan" med reakrafs och kunde inte motstå den färggranna bokstavskuben. Suddissar stod det på förpackningen. Vem behöver suddissar? Ingen. Vem behöver bokstäver? Alla.

Jag ställde kuben på Ems lilla skrivbord. Och, precis som jag trodde, hon blev stjärnögd när hon funderade ut möjligheterna med denna reapärla. Hon delade ut tio suddisar var. Sedan skulle vi ta fem i taget i händerna, skaka om och släppa ner på bordet. Därefter skapa ord av bokstäverna som kommit upp. Sedan ta de som blivit över plus de återstående fem och göra likadant. Flest ord vinner, tyckte Em.

Em: Nu har jag bara H G J kvar, det blir inget ord.
Jag: Nej, det behövs vokaler för att det ska bli ord.
Em: Lokaler? Vad är det?
Jag: Det heter VOKALER. Det är de bokstäver som man kan dra ut på aaa, ooo, eee...
Em: Jaha. Nu gör vi en gång till så att du farmor kan vinna nån gång.
Em: Åh, vad synd att du inte vann den här gången heller, farmor. Du fick för lite lokaler.

Så kan det gå. Men hur jag än tänkt och funderat så klarar inte Fyndiga Farmor att göra kuber med bokstäver. Om man inte hittar denna reapärla så kan man ändå göra sitt eget alfapet. Skriv ut alfabetet här nedan i två eller tre ex. Klistra upp på styv kartong, klipp ut de små bokstavkvadraterna och vänd dem upp och ner, ta tex sex var och börja skapa ord.
Alfapetutskrift



kit

1 februari
Det är många av mina vänner som har blivit och snart blir far- och morföräldrar. Jag brukar ge hemgjorda ”barnbarnskit” som present till förstagångs-mor/farföräldrarna. De ser ut ungefär som de här ovan, och blir väldigt uppskattade.

De kan innehålla små mjuka djur med pinglor i som kan fungera som skallror, stickade dockor och – det viktigaste – en boll. Det måste alltid vara med en boll, tycker jag, för det finns ingen bättre leksak. Man kan ha roligt med en boll tillsammans med riktigt små barn. Man rullar, kastar, bollar... och de flesta barn tycker det är så roligt.

På idésidan finns beskrivningar på allt som finns i lådorna ovan. Men om du inte har lust att själv tillverka sakerna så kan du köpa ”barnbarnslådorna av mig.
Kolla här



koltrast

22 januari
Koltrasten, denna underbara fågel. Hanen – vacker, glänsande, svart och stolt med sin orange näbb – som lockar så löftesrikt med sin gryningssång. Snart så, är det dags. Men under tiden kan man sticka en alldeles egen koltrastkamrat. Bee gillade att den kunde flaxa med vingarna när man höll den i en tråd och gungade den upp och ner.
Så här gjorde jag kamrat koltrast.


dockskåp

6 januari
Jag börjar det nya året med att konstatera att det som roat flickorna allra mest under året som gått är:
för Em 5 år att skriva, rita, spela spel och lösa enkla korsord och tankenötter
för Bee 4 år att rita, klippa, klistra, spela spel och att leka i dockskåpet

Inför ett nytt lekår har dockskåpet till Bees glädje fått lite upprustning i form av tavlor, mattor och en kakelugn. Nu är det ännu lite roligare att styra, ställa och möblera om i Bees minivärld.
Så här gör du dockskåpssängar
Så här gör du dockskåpsmat




 


Blogginlägg
tidigare år:

2016

2015

2014

 

     





















 
© Copyright fyndigafarmor 2014   Webbproduktion: www.artini.se