hem blogg fyndiga farmor logo idéer gör så här

 
ANNONSER

 

 

 
 

 

 
 

toppluva

Toppluvor i polkagris- och Hammarbyfärger

De här pigga toppluvorna är ganska tunna så de passar bäst att bära vår, sommar och höst. De är lätta att sticka, men om du är lika fumlig som jag så rekommenderar jag att ha en virknål till hands under arbetet för att plocka upp en och annan tappad maska. De här toppluvorna är stickade i Eco Baby Ull som blir mjukt och skönt till små barn. Till vuxna också för den delen.

Toppluva 0-3 år: Lägg upp 76 (88) maskor på rundsticka nr 3, 40 cm lång eller på strumpstickor nr 3. Jag föredrar rundsticka tills det är dags att ta in. Sticka resårstickning 2 räta, 2 aviga, 13 varv. Gå över till rätstickning och sticka 30 (42 ) varv.
Intag: Fördela maskorna på fyra strumpstickor. Sticka ihop två maskor i slutet av sticka ett och i början på sticka två, i slutet på sticka tre och i början på sticka 4. Alltså så att intaget blir i sidorna. Gör så tills inga maskor återstår. Dra igenom sista maskan och fäst garnet. (Det är när det börjar bli ont om maskor som min virknål kommer väl till pass. Maskorna sliter sig gärna för mig då.)
Flätan: Trä på tre garnbitar på en grov nål. Dra igenom garnen från avigsidan i toppen och knyt ett par knutar kring de tre garnerna i slutet inne i mössan så att flätan sitter kvar ordentligt. Ta av nålen och fläta ihop de tre garnbitarna så lång som du vill ha den. Gör en knut så att den inte flätar upp sid. Låt garntamparna vara kvar.
Tofs: Ta nu och vira garn runt handen så tjock som du vill ha din tofs. Ta bort garnet från handen och knyt ett garn tvärs över i överkant. Klipp tvärs över i nederkant så att inga öglor blir kvar. Trä på Garntamparna i flätans nederkant och stick igenom tofsens överkant . Knyt så att flätan sitter fast under knoppen i tofsen. Ta nytt garn på nålen och sy ihop knoppen på tofsen så att den blir stadig.

Vuxen
: Eftersom Ems pappa också ville ha en grönvit toppluva så gjorde jag en till honom. Här är beskrivningen:
Lägg upp 116 maskor på rundsticka nr 3, 40 cm lång. och sticka resårstickning 15 varv, därefter slätstickning 54 varv. Dela upp maskorna på fyra strumpstickor, 29 maskor på varj sticka. Sticka ihop två maskor i slutet på sticka ett, början på sticka 2, slutet på sticka 3 och början på sticka 4. Gör likadant alla varv till maskorna tar slut.

 
     
 
© Copyright fyndigafarmor 2014   Webbproduktion: www.artini.se