hem blogg fyndiga farmor logo idéer gör så här

 
ANNONSER

 

 

 
 

 

 
 

blommor

Blommor av silkespapper i sprakande färger

En färgklick i krukan. Javisst. Jag viker blommor, sätter på pinnar och sticker ner dem i jorden i en kruka så att de står upprätta. Eller så sätter jag dem i en vas. Kanske låter jag ett ovanligt lyckat exemplar hänga i fönstret en grådaskig årstid som en erinran om sommaren.

Veckad blomma 1 Den klassiska vikta blomman gör jag av två eller tre lager silkespapper (de blir lättare att vika när det är lite motstånd) och färgen i mitten gjörs genom att klistra på två remsor av en avvikande färg på silkespapper i mitten.
2 Därefter viker man alla lager samtidigt fram och tillbaka som när man gör en julgranskaramell. Två små jack görs i mitten på vardera sidan där snöret knyts.
3 När man vecklat ut blomman tejpas eller klistras de två halvorna fast med varandra. Vill man ha en stjälk tejpas en blompinne fast med stark vävtejp på baksidan av blomman. Ska den hänga i fönstret så får blomman så klart en tråd i toppen.

Blomma med böljande kronblad 1 Här har jag gjort en mall som jag lagt på ett gäng silkepapper i olika färger (cirka 20 lager) och klippt ut.
2 Därefter sydde jag med efterstygn genom alla lager tvärs över mitten.
3 Nu vecklar man ut kronbladen och trycker ihop blomman undertid och virar runt en tråd så att blomman fär en vackrare form. Som stjälk virade jag en ståltråd kring nederdelen av blomman, bestämde längd och vek upp ståltråden igen så att det blev dubbel ståltråd i stjälken. Vill man få dem extra fina kan man vira stjälken med grön tejp.
Blomman med piprensarstjälk: Är gjord på samma sätt som ovan men med lite större kronblad färg för färg och bara några stygn i mitten. Därefter gjorde jag ett hål i mitten med en stoppnål, stack in en piprensare och vred om till en knopp (ståndare) så att stjälken sitter fast.

Blomgirlangen: Jag gjorde en mall och klippte ut formen i silkespapper i olika färger. Därefter nöp jag ihop formen på mitten och lindade runt en tråd som fick lite längre ändar för att kunna knytas på (i det här fallet) en julklappsdekoratrion i form av ett pärlband. Vill man ha tvåfärgade blommor tar man två papper i olika färg och lägger på varandra innan de knyts ihop.

dahlia

Den här ”dahlian” består av veckade blommor i olika storlekar som är fastklistrade på varandra.

 
     

 
© Copyright fyndigafarmor 2014   Webbproduktion: www.artini.se