hem blogg fyndiga farmor logo idéer kontakt

 
ANNONSER

opsis

convictus

 


 

   



jul

18 december
Så här i sista stund inför julen har jag roat mig med att sy hjärtan av filt. Fyllda med vadd blir de små bulliga, kära hälsningar på paketen. Kanske får de också ett liv efter paketöppningen – i granen.

Lilla Ru bidrog till julstöket. Att baka pepparkakorna var sådär. Men att spritsa var kanon!


ask

djur

13 november
Redan börjar julsakerna synas ute i butikerna. Tidigt men okej då jag smygbörjar med att tipsa om de här rullade små djurkorten som man till exempel kan sätta på julklappspaketen. Eller om man gör dem riktigt fina kan de kanske bli själva julklapparna? Små tavlor som barnen gjort.
Gör så här


halloween

10 oktober
Em och jag har Halloweenpysslat. Jag gjorde en kartong med spöktema och Em dök ner i sin älskade tygpåse för att klippa småsmå bitar i sidenglänsande tyger till en pumpatavla. Em inspireras ständigt av sina tyger och gör de allra finaste små konstverk av dem.
Så här gjorde vi

hästar

18 september
Fyndiga farmor har många besök vilket är riktigt roligt. Och har några av er händelsevis barn eller barnbarn med hästintresse så kan ni göra en insats för min hemsida. Hur då? Jo, genom att köpa en eller båda mina hästböcker som har getts ut på Kikkuli förlag. Då får jag lite royalty som jag kan använda till att hålla denna sida igång.
Se mer av Häst är bäst här.
Se mer av Hästar med hyss här.

Kikkuli, som ger ut böckerna, är ett litet förlag som naturligtvis har svårt att stå sig i konkurrens med de stora förlagen. Reklam är dyrt men en av förutsättningarna för att böcker ska sälja. De måste synas. Kanske kan detta göra att några av er blir nyfikna och slår till med ett köp.
Köp Häst är bäst här
Köp Hästar med hyss här

lera

12 september
Lilla Ru 2,5 år har slutat med blöjor. Plötsligt är han en stor kille med kalsonger.

Pysslandet hos farmor sträcker sig än så länge till att knåda och skära i lera, klippa små små bitar i papper med lilla saxen och att LIMMA. Det går till som så att han trycker ut jättemycket lim på ett papper och trycker snabbt i några glimrande pärlor för att snabbt återgå till att klämma ut ännu jättemycket lim... osv.

Men favoriten är än så länge vattenleken. Lycka är att stå på den lilla stolen vid handfatet, fylla på vatten och lägga i alla ankorna, de små öskaren och svamparna. Sen klämma, ösa, skvätta och – när farmor tittar bort – stoppa blöta svampen i munnen och dricka lite.


dalarna

31 augusti
Årets landskapsresa med vännerna gick till det kanske mest idylliska landskapet – Dalarna. Den ena prydliga byn efter den andra radar upp sig kring Östra delen av Siljan. Faluröda timmerhus med vita knutar, alla med millimeterklippta gräsmattor.

Huset vi hyrt visade sig ligga i en av de genuinare (museala) byarna nära Tällberg. Laknäs by som ligger med strandtomer utefter Siljan.Utsikten från mitt sovrum lämnade inget övrigt att önska.

Utflykterna blev många och berikande för själen. Zorn och Carl Larssons hem var intressanta visningar där man fick ”lära känna” de privata personerna bakom konsten. Zornmuseet visade också Zorn som fotograf vilket fick Lufsen (själv fotograf) att piggna till bakom förkylningsdimman.

Styggforsen (norr om Rättvik) med en fallhöjd på 36 meter var naturligtvis så gott som uttorkad en sommar som denna. Men en anlagd stig kring reservatet som ligger i en vacker orörd skog var väl värd besöket.

Långbryggani Rättvik som är Sveriges längsta 628 meter rätt ut i Siljan är så klart ett måste att gå ut på. Hade det inte regnat den dagen hade vi nog tagit med fikat dit ut.

Falu koppargruva var mycket intressantare än jag förväntat mig. Ett stort område kring gruvan med en slinga man kan gå runt (eller cykla, finns att hyra) med stopp för stugor med minimuseer.

I Rättviks kulturhus fastnade jag för Konstnären Laggar Jan Tigerstrand målning Chevrolet Bel Air från 1957 med hunden RaggarSigne i baksätet. Målad direkt på väggen. Kul.

Hos Grannas Ohlsson i Nusnäs görs Dalarnas stolthet – Dalahästen. Där målas alla hästar för hand, i så kallad krusmålning, vilket gör att alla hästar är unika. Men man kunde också köpa små obearbetade, omålade hästar för en tia styck. Vilket jag naturligtvis gjorde och målade ett par på mitt eget vis. Jag tror att barnbarnen kommer att gilla att måla hästarna.

Fika med utsikt i Tällberg, utställning och vandring i Hildasholms parkträdgård, utflykt till Dalhalla, älgar att klappa, Vidablick – torn med utsikt och –inte minst – alla våra härliga middagar i vårt hyrda hus om kvällarna. Toppsemester.

filtväska

8 augusti
Den här ohemult varma och regnfria sommaren förskräcker. Torrt och gult på gräsmattorna, bränderna är många och svårsläckta och vi förfasar oss. Får denna realitet oss att ta ordet på var mans läpparpå allvar – klimathotet.

Men det lilla livet pågår också. Em och farmorn finner tack och lov nöje i pysslandet. Vårt favoritmaterial – hobbyfilt –har vi nu spånat vidare med och resultatet den här gången har blivit små ”kattväskor”. Men man kan naturligtvis ha dem till annat. Glasögonfodral, pennfodral osv. De här väskorna är i storlek ca 9X15 cm.
Gör så här

bokstav

3 juli
När min dotter och jag för sisådär 25 år sedan hyrde ett paradis i Stockholms skärgård fann dottern en skatt. Där i havsbandet låg nedgrävda vackert blåmönstrade porslinsbitar. Hennes utgrävning resulterade i en ömt bevarad ”skattkista” fylld med de ädla klenoderna.

Jag har i alla år bevarat porslinsbitarna. Och se, nu har de kommit till användning. Em har gjort fina presenter av dem. Tre jubilarer har fått varsin vackert dekorerad initial av Em. Varav den ena så klart är själva skattletaren – Ems faster.

Så här gjorde Em bokstäverna



collage

8 juni
Ems guldgruva – stuvtygspåsen – håller måttet. När Em var tre år fick hon stuvbitar i allehanda färger och strukturer. Många glansiga och glittriga tyger – och en sax. Hon älskade att klippa små, små bitar av sina tyger som hon sorterade i askar. Nya tyger tillkom allteftersom och Em fortsatte att klippa och utvecklades till en virtuos i konsten ”klippa tyg”.

Men så småningom kom intresset av att göra något med de fina, klippta tygbitarna. Vi började göra collage tillsammans. Och det har blivit många genom åren. Roliga, kreativa stunder ihop.

Nu har Em precis fyllt sju år och gör sina collage själv. Porträtten här ovan föreställer mamman till vänster och farmorn (mig) till höger. Väldigt porträttlikt och oerhört uppskattade presenter. Tygpåsen med stuvar har varit och är en av Ems bästa ”pysselkällor”.

Så här gör vi collagen


bees katt

16 maj
Bee kom med sin kreativitet och idén till den här smarta katten. Hon kollade i kylskåpet, väl medveten om att där alltid finns en mjölkkartong. Mjölken hälldes i tillbringare, och kartongen målades svart. Under tiden som kartongen torkade gjorde hon det fina ansiktet. Viktigt med rosa inneröron, tycker Bee. En toarulle delades i fyra bitar som ben. Alla delar klistrades samman med limpistol. En enkel, fiffig och fin katt.

När katten var klar ägnade vi en stund åt att blåsa såpbubblor. Det är roligt, tycker båda flickorna (och lilla Ru förstås) speciellt när de använder den hemgjorda lite segare bubbelvätskan som vi gör själva. Då hinner de fånga dem i luften innan de spricker.

Så här gör du katten
Så här gör du såpbubblor

en

6 maj
När våren kommer igång på allvar är det födelsedag. Em har fyllt 7 år. Hennes önskelista till farmor: Någonting hemgjort!!? Är alla blivande sjuåringar så anspråkslösa?

Nåväl. Jag tog henne delvis på orden. Det blev hemgjort med katt-tema. Ems älskade Mitsy fick stå modell för katten jag gjorde av vår gemensamma lera som jag ”klädde” med fuskpäls. Av kattyget sydde jag ett par tajts. Lådan (hemgjord) fick en veckad katt som ”paketdjur”.

”Fyndiga farmor” blev rörd över det modesta önskemålet men nån ordning får det lov att vara. Ett presentkort till favoritpysselaffären satt inte fel.

Så här gör man tights

Så här gör man veckad katt
Så här gör man kartonger

koltrast

16 april
På tal om fågelsång. Den folkligaste och en av de vackrare kommer ju från koltrasten. Så stilig också. Grafisk, med sin svarta fjäderdräkt och orange näbb. Koltrastens sång är varm, djup, välartikulerad – musikalisk helt enkelt – med en liten gnisslig knorr på slutet av en del strofer. Enligt Naturmorgon i P1 igen.

Jag stickade en koltrast. Den är ganska rolig att gunga upp och ned i tråden som jag fäst i ryggen, tycker både Bee och lilla Ru. Då fladdrar vingarna så det ser ut som den flyger.
Så här gjorde jag koltrasten


talgoxe

12 april
Fågelsång i gryning – det är vår! Mina fågelcollage som är gjorda mer av lust än skicklighet är en tribut till alla fantastiska fåglar och deras vackra raggningslåtar.

Talgoxen, överst kanske inte har den vackraste sången, men den känner man alltid igen. Två eller trestavig drill som på radions Naturmorgon liknas vid en cykelpump som dras upp och ner. Fyndigt.

Blåmesen med sin ögonmask har en betydligt vackrare ton. En klar två- eller trestavig ton som slutar med en drill. Som en silverklocka man skakar och på slutet rullar över ett bord. Naturmorgon igen.

På min gård åkte barnen pulka bara för två veckor sedan. Nu står pulkorna uppradade i den snöfria backen. Inte i väntan på ännu en backlasch väl?

Principen för fågelcollage. Se här.


fiskar

21 mars
Fascinerande fiskar. Bee och Em har med stor iver gjort flera kartongakvarier med noggrant klippta fiskar i allsköns färger. Nu har tvååriga Ru upptäckt fiskarnas fascination och pysslar gärna med akvarierna. Roligast är att dra i snörena så att fiskarna guppar upp och ned.

Stickade fiskar såg jag i en butik och blev inspirerad. I butiken var fiskarna vackra men liksom allvarligare än mina. Både i färg och form. Jag älskar klara färger så jag bredde på lite. De stickade fiskarna passar som första leksak. Pillar man in en pingla blir de som skallror till babyn.
Stickade fiskar gör så här
Akvarium gör så här

höna

1 mars
Vad sägs om en skir höna till påsk? Garner doppade i cellulosklister och lindade kring ballonger ger detta eteriska intryck. Det minimalistiska förstärkte jag genom att använda röd ståltråd till ben, kam och haklapp. Men är det påsk så tarvas lite färg. Det får fjädrarna stå för.
Gör så här

kyckling

20 februari
På vår veckopromenad frågade min vän förskolepedagogen om jag har några nya idéer på påskpynt. Va, tänkte jag som vanlig när helger närmar sig, är det påsk (jul, midsommar...) nu igen? Jag lär mig visst aldrig att som Fyndigafarmor måste jag hela tiden ligga steget före. Ja, men då skyndar jag mig att lägga ut den här ”rullade” kycklingen. Kanske kan min vän entusiasmera sina små adepter med denna.

Jag känner mig i vilket fall som helst ganska stolt över att hon som professionell hittar ett och annat på min hemsida som hon kan ha nytta av i sin verksamhet.
Gör kycklingen så här

blommor

16 februari
I morgon ska jag tillbringa dagen med mitt äldsta barnbarn – sexåriga Em. Jag har – sedan hon var två år – haft förmånen och lyckan att varannan fredag (från morgon till kväll) fått umgås med henne. Hon är den mest kreativa och kloka person jag känner. Så mycket hon lär mig och så roligt vi har tillsammans. Till hösten börjar hon skolan, så då blir fredagarna med henne ett minne blott.

Men ytterligare några månader till blir det kreativa äventyr med Em vid rodret. Ett återkommande pyssel är att vika blommor i alla dess storlekar. Hon använder silkespapper, paketpapper, tidningspapper... de flesta papper som inte är för kraftiga funkar. Em använder dem till att dekorera sina paket, för det blir många hemgjorda presenter som självklart tarvar vackra paket.

Så här viker man blommorna

katter

6 februari
Mera katter. Nu är det tofsar som gäller. Favoritknepet så klart. Med de hästskoformade mallarna. Även Bee (som inte är lika uthållig som Em) gillar att ”tofsa” på det viset. Men inte för länge. Den här gången blev det bara huvudet innan Bee fick nog. Hon valde att klistra på ögonen efteråt. Hm ser nästan ut som en kanin...
Så här gjorde vi katterna


katter

20 januari
Em fick äntligen sin efterlängtade katt 2017. Och det har minsann satt sina spår i hennes kreativitet. Här är några av hennes kattinspirerande alster.

Tavlan till mormor. Här kom hennes påse med stuvbitar till pass. Hon valde ut några ”fina” tygbitar, klippte dem i kvadrater som vi hjälptes åt att sy ihop till ett litet lapptäcke. I mitten på varje lapp sydde hon fast väl utvalda knappar från knapplådan. Ram utskuren i frigolit täckt med självhäftande silverpapper. Och på toppen så klart – en katt.

Kattkudden. Sydd av filt, dekorerad med lite pälstyg och fylld med vadd. Tänkt till katten Mitsys korg.

Katt/musen. En liten leksak till Mitsy. Gjord så här.



 


Blogginlägg
tidigare år:

2017

2016

2015

2014

 

     
























 
© Copyright fyndigafarmor 2014   Webbproduktion: www.artini.se