hem blogg fyndiga farmor logo idéer gör så här

 
ANNONSER

 

 

 
 

 

 
 

tofsar

Tofsar – pompoms – på finurligt vis

Det finurliga här är att använda fyra hästskoformade pappskivor istället för två runda. Hästskoformen gör att man inte behöver krångla med garnet genom rundelns mitt som blir trängre och trängre. Med hästskoformen kan man vira snabbt med hela nystanet i handen. Och fort går det. Två virade hästskoformer kläms sedan ihop med starka klämmor innan man klipper itu garnet mellan pappskivorna och knyter ihop. Och var inte rädd för att ansa ner tofsarna ordentligt. Då blir formen härligt kompakt. Jag har gjort massor av bollar i form av jordgubbar, lejon, katter osv. och en rad färgstarka bollar som jag trädde upp på en kraftig tråd tänkt att spänna över liggvagnen som blickfång för babyn.

Du behöver: 1 Fyra identiska hästskoformer i inte alltför tjock kartong. Fyra små klämmor som ”tar” ordentligt och givetvis garn.
Gör så här: 2 Vira garnet kring dubbla hästskoformer x 2. Vik ut nederdelenpå hästskon som på bild.
3 Fäst ihop de två hästskorna med varandra genom att trycka ihop flikarna mot motsatt hästsko med klämmorna. Nu bildas en oval. Klipp igenom garnet på ovansidantill mellan pappskivorna. När du klippt runt om trär du in en stark tråd mellan pappskivorna och drar åt och knyt ordentligt. Nu kan klämmor och pappskivor tas bort. Sedan kan det roliga jobbet med att ansa tofsarna ta vid.

Lejonet gör man så här enligt skiss framsida: 1 och 2 Börja med svart garn några varv (munnen) och rosa några varv bredvid (nosen). 3 Vira vitt garn runt det svarta (skägg). 4 Täck allt med gult ganska många varv. 5 Vira några varv svart mitt på (ögon, eller gör som jag sy på ögon efteråt).
6 Täck återigen med gult garn till den känns lagom bullig. 7 Vira manens garnfärger löst runtom och fäst försiktigt sista garnstumpem med en nål genom toppen på det gula garnet så att det inte glider av när du börjar klippa
Baksida lejon 1: Vira endast gult garn tills det blir lagom bulligt. 2 Vira manen i olika färger löst kring det gula och fäst sista garnstumpen så tt det inte glider när du börjar klippa.
Fäst ihop de två halvorna med klämmorna och klipp igenom garnet till mellan pappskivorna. Trä en tråd mellan pappskivorna och dra åt om tofsen. Ta port klämmor och pappskivor och ansa ner huvudet kraftigt. Spara manen och ansa den sist.

Jordgubbe enligt skiss 1:
Linda rött garn några varv. 2 Ta vitt garn på några ställen enligt skiss. Fyll på med rött och ta en omgång vitt på samma sätt efter några varv. Vira rött garn tills det känns lagom bulligt. Vira några varv grönt garn löst som på skiss. Fäst försiktigt garnänden.
Gör del två på samma sätt. Fäst ihop delarna enligt skiss med det gröna garnet mot varandra. Klipp och vira om tråden hårt mellan pappskivorna. Ta bort klämmor och papp och klipp till jordgubben så att den blir lite toppig.

Bollar till barnvagnen: Börja med mittenfärgen och vira den mittpå i överkant fem-sex varv. Täck sedan på med bollens färg över hela överdelen tills den blir lagom bullig. Gör likadant på del två.

 
     
 
© Copyright fyndigafarmor 2014   Webbproduktion: www.artini.se