hem blogg fyndiga farmor logo idéer gör så här

 
ANNONSER

 

 

 
 

 

 
 

dockkläder

Enkelt stickat till den lilla dockan...

Det här är lill-lill Majsan som innan hon fick den här kollektionen hade en aning påver garderob. Men fort och enkelt var det att råda bot på, hon är ju som sagt väldigt liten.

1 Byxorna. Jag började med att rita en mall ungefär efter dockans storlek. Framsida: Jag sticka det ena benet nerifrån utifrån mallen, först en liten mudd med en avig och en rät. Därefter stickade jag slätstickning upp till grenen. Jag lät det första benet sitta kvar innerst på stickan medan jag stickade det andra benet på samma sätt och på samma sticka. Därefter stickade jag ihop delarna så att det bildade grenen upp till midjan och avslutade med en midjemudd, 2 aviga, två räta. Baksida: Samma som framsidan. Bitarna syddes ihop.
2 Tröjan. Jag gjorde en mall utifrån dockans storlek. Framsida och baksida: Två kvadrater utifrån mallen i slätstickning men med midjemudd stickad i 2 räta, 2 aviga några varv .Jag sydde ihop delarna: axelsömmarna och sidsömmarna upp till ärmhålet. Ärmar: Jag stickade två raka stycken efter mallens storlek x 2 på bredden, alltså fram och bak i ett stycke. Ärmarna syddes ihop och monterades ihop med tröjan.
3 Mössan. Jag klippte en rak bit ur trikåtyg och vek det på mitten. Sydde ihop sidorna och vek tygbiten in och ut. En fläta med en liten tofs sydde jag fast på toppen av mössan.
Halsduken i rätstickning så lång att den gick att knyta om Lill-lill-Majsans hals.

stormajsan

...och till den lite större dockan

Nåja, Stor-Majsan är inte så väldigt stor heller. Ca 25 cm hög. Den här tröjan och mössan passar henne. Men du får så klart anpassa mönstret efter storleken på ”din” docka.

Tröjan Sticka de fem styckena enligt skiss. Sy ihop ärmarna. Därefter de två framstyckena med bakstycket en liten bit från ytterkanten (ca 1,5 cm) in i axelns överkant på vardera sidan. Därefter syr man ihop sidorna upp till ärmarnas ärmhåls storlek. Sist sys ärmarna fast.
Knapparna är bara dekoration. Inga knapphål behövs eftersom jag istället sytt fast tryckknappar att knäppa tröjan med.

Mössan är gjord i två identiska stycken som sedan sys ihop. Lägg upp 24 maskor och sticka resårstickning 8 varv. Slätstickning 20 varv, därefter maskar man av en maska i varje sida varje varv tills endast två återstår. Dra igenom den sista maskan och fäst.
Tofs. Fläta tre garner och fäst en liten tofs i änden. Fäst den andra i mössan.


 
     
 
© Copyright fyndigafarmor 2014   Webbproduktion: www.artini.se