hem blogg fyndiga farmor logo idéer gör så här

 
ANNONSER

 

 

 
 

 

 
 

tavlor


Papper är också konst


Av papper i olika färger och strukturer kan man skapa finfina små ”konstverk”. Här har jag gjort några tavlor genom att väva, picka, klippa, skära och klistra papper.

Tavla 1 har jag gjort med vävteknik där principen är att i skåror väva in färgade pappersremsor varannan gång under, varannan gång över.
1 aoch b: Ta ett papper som du vill ha som bottenplatta. Rita upp linjer på papperet med lika stora mellanrum mellan varje linje. Stanna ca en cm från kanterna. Skär eller klipp skåror som på ritning. Vänd underlaget så att de ritade linjerna (om de syns) kommer på baksidan. Klipp remsor av färgat papper t. ex. lika breda som mellanrummet mellan skårorna. Väv remsorna mellan skårorna varannan under, varannan ovanför. Nästa remsa väver man motsatt. Alltså där den förra vävdes under vävs den nya över osv. Klipp kanterna jämna och gör en ram av kartong i avvikande färg.

Tavla 2 är fyra olika ”lappar”. Den övre till vänster är vävda bitar av dagstidningsremsor mot vit botten. Den övre till höger är en bit akvarellpapper där jag skurit ut halva trekanter varannan rad öppen nedåt, varannan uppåt. Den nedre till vänster har utskuret kryss i akvarellpapper, se ritning till tavla 5. Den sita biten är ett riktigt vitt akvarellpapper där jag rivit remsor av naturfärgat akvarellpapper och klistrat på som rutor. Ramen har jag gjort avwellpapp som jag skurit ut och målat knallgrön.

Tavla 3 är en vit, naturfärgad och taktil. Grunden är ett akvarellpapper som jag delat in i nio sektioner. Här har jag vävt, pickat hål med en stoppnål, klistrat på små kvadrater, en bit målad vellpapp, runda små lämningar ur en hålslagare, några remsor tidningspapper klistrade i ränder.

Tavla 4 är ett akvarellpapper med skurna kryss med flikarna lite uppvikta så att effekten blir som stjärnor. På baksidan klistrade jag fast en av Ems målningar vilken gör att det händer något innan för stjärnorna.
4 a och b: Sätter man tavlan mot ett fönster så att ljuset strilar igenom blir effekten som på nedersta bilden. Lättast är att utgå ifrån ett uppritat mönster ungefär som på skiss. Man skär sedan kryss i varannan ruta på varannan rad. Vänder på akvarellpapperet så att de markerade rutorna kommer på baksidan. Därefter viker man upp flikarna mot framsidan. 
     
 
© Copyright fyndigafarmor 2014   Webbproduktion: www.artini.se