hem blogg fyndiga farmor logo idéer gör så här

 
ANNONSER

 

 

 
 

 

 
 

ägg

Mina 11 dekorerade ägg och Rolfs skulptur

De här äggen har jag först blåst ur för att kunna bevara dem. Man tar en stoppnål och pickar försiktigt hål upptill och nertill på ägget. Det ena hålet lite större. Blås i det lilla hålet så att innehållet kommer ut igenom det lite större hålet i en skål och spara till tex en omelett. Skölj försiktigt ur ägget med vatten och låt torka. Dekorera och lägg dem här och var på påskbordet eller gör som förr var tradition i Ryssland, ge den du älskar ett målat ägg och tre kyssar.
På mitt påskbord har också Rolfs skulptur i gips en given plats.

1 Ägget med en diktstrof är målat i en ljust grön färg som jag torkat av med hushållspapper innan det torkat helt för att få en flammig effekt. Strofen skrev jag med vattenfast tuschpenna.
2 Konfettiägget målade jag med en svamp indränkt med blå färg. Sedan duttade jag på färgen tills det nästan var täckt. Det fick en marmorerad effekt. Sedan klistrade jag på små pappersbitar i glada färger.
3,4 och 8 är helt enkelt prickiga ägg med olika bakgrund. Lätt att åstadkomma , kan varieras i det oändliga.
5 Ukrainska ägget är målat i geometriska mänster i svart och rött med prickar och ränder i vitt, gult och svart. Jag har inspirerats av de fantastiska ukrainska äggen där många har sina egna familjemönster. Jag ritade först upp grundmönstret med blyerts och fyllde i ytorna med svart och rött. Ju tätare man sedan dekorerar ytorna ju häftigare blir det. Tålamod, var ordet.
6 Ägg färgat med lökskal. Jag tog ett litet blad från en av mina krukväxter och la det mot ägget och tejpade försiktigt i kanterna. (Här är egentligen bäst att ta ägg man inte blåst ut, men då är de förgängliga, eftersom man skalar dem och äter upp äggen. Men det blir fint en stund på påskbordet.) Sedan tog jag lökskal och täckte hela ägget i ett par lager. Därefter virade jag in ägget i folie och kokade det i tio minuter (ska koka längre om det är urblåst). Det hade fått en fin brun färg med en tydlig bladsiluett när folie och äggskal togs bort.
7 På det marmorerade ägget har jag duttat på färgerna med en svamp. Jag började med den mörkaste och avslutade med den ljusaste.
9 Stjärnhimmelägget är målat i en mörk grundfärg som sedan fått självhäftande guldstjärnor påklistrat.
10 Den traditionella kycklingen får också vara med tycker jag. Gul botten, näbb i rött papper, kam i sikepapper och en stjärt av en pärlhönsfjäder.
11 Taggägget på blå botten har prickar som jag duttat på direkt ur en tub med klargrön färg. Eftersom den är lite seg direkt ur tuben så blev det klargröna taggar.
Och så Rolfs gipsskulptur som har sin givna plats på mitt påskbord år från år.

 
     
 
© Copyright fyndigafarmor 2014   Webbproduktion: www.artini.se