hem blogg fyndiga farmor logo idéer gör så här

 
ANNONSER

 

 

 
 

 

 
 

kofta

Tröjor för nybörjare 1-2 år

När Em kom till världen ville jag sticka en tröja trots att jag inte hållit i stickor på många år. Det blev till att förenkla så mycket som möjligt och efter att jag stickat den första grå koftan har det blivit många fler i olika färger. Jag har blivit modigare, stickar inte bara rätstickning längre, och jag expeimenterar med garner, stickar randigt, prickigt, men jag håller mig till samma modell.

1 Den grå koftan är stickad med babyull på stickor 3,5.
Bakstycke: Lägg upp 50 maskor och sticka rätstickning tills arbetet mäter 23 cm. Maska av.
Vänster framstycke: Lägg upp 30 maskor. Sticka rätstickning. När arbetet mäter 19 cm avmaskas för halslinning 8 maskor. Nästa varv vid halslinning avmaskas 2 och sista gången 1 maska. När arbetet mäter 23 cm maskas av.
Höger framstycke: Sticka lika som vänster framstycke men åt motsatt håll så att avmaskningen för halslinningen kommer mitt emot varandra.
Vänster ärm: Lägg upp 45 maskor och sticka rätstickning tills arbetet mäter 25 cm. Maska av.
Höger ärm: Samma som vänster ärm.
Montering: Sy ihop ärmarnas sidstycken. Sy ihop framstyckenas axel mot bakstyckets axel i ytterkant. Mät på sidstyckerna var ärmarna ska sitta. Sy ihop sidstyckena upp till ärmhålet. Sy i ärmarna. Virka en bård kring halslinningen om det behövs mer stadga. Sy i tryck-knappar i koftan och sy fast färgglada knappar bara för syns skull. Vik upp ärmarna en bit.

2 Vita tröjan har jag stickat enligt samma princip som den grå och den svarta. Men här har jag stickat varannat varv räta maskor och varannat varv aviga maskor.
Bakstycke: Om du vill ha muddar i avvikande färger så börja med dem. Lägg upp 50 maskor och sticka två räta och två aviga , två räta, två aviga osv tills muddarna är så pass långa som du vill ha dem. Byt till vitt garn. Gör likadant som på den grå koftans bakstycke men sticka varannat varv räta och varannat varv aviga maskor.
Framstycke: Börja med muddarna. Gör likadant som på bakstycket tills arbetet mäter 15 cm. Då delas arbetet på mitten för sprundet. Sticka varje sida för sig. När arbetet mäter 19 cm avmaskas för halsringning först 5 maskor, nästa varv vid halsringning 2 och sista 1 maska. När arbetet mäter 23 cm maskas av. Gör likadant på andra halvan.
Ärmar: Börja med muddarna. Lägg upp 45 maskor sticka muddarna så långa som de vill ha dem. Därefter stickas varannat var räta och varannat varv aviga tills arbetet mäter ca 20 cm.
Montering: Sy ihop alla delar. Sätt i en tryck-knapp i halslinningen. Sy i en färgglad knapp för syns skull.

 
     
 
© Copyright fyndigafarmor 2014   Webbproduktion: www.artini.se